Elämää uuden normaalin jälkeen?

01.02.2021

Koronaepidemia ei näytä todellisia laantumisen merkkejä rokotusten aloittamisesta huolimatta, joten elämme vielä pitkään yhteiskunnan ja työelämän poikkeusoloissa. Toivoa paremmasta huomisesta kuitenkin on, koska olen alkanut miettiä paluuta "normaaliin" arkeen. Etätyöhön siirryttiin nopeasti ja hyvin erilaisilla valmiuksilla. Toiset kokevat etätyön hyvänä ratkaisuna, toiset kaipaavat työpaikalla työskentelyä ja työkavereita. Yhteisöllisyyttä on ylläpidetty enemmän ja vähemmän työyhteisöstä riippuen. Entä, kun palaamme normaaliin ja mikä on uusi normaali? Olemme toimineet pitkään tavanomaisesta poiketen. Vakiinnutetaanko nykyinen etätyöpainotteinen työkulttuuri vai palaammeko takaisin työpaikoille? Miten sopeudumme työskentelemään avokonttoreissa ja toimistoissa etätyön jälkeen?

Etätyöhön siirtyminen oli monelle kriisin paikka ja yleinen tilanne herätti monenlaisia tunteita, kuten epätietoisuutta, epävarmuutta ja jopa pelkoa. Työn tekemisen tapojen muuttuminen tapahtui nopeasti. Samalla tilanne pakotti meidät miettimään uudelleen suhdetta muihin ihmisiin. Työyhteisö on monelle tärkeä sosiaalisten suhteiden verkosto ja etätyötyön yleistyminen on jo ennen koronaa aiheuttanut keskustelua työyhteisöissä. Osa on kokenut menetyksen tunteita, kun läheinen työkaveri on enää puhuva pää ruudulla. Tavallaan koronaepidemia tasapäisti tilanteen niissä työyhteisöissä, joissa etätyön tekeminen ylipäätään on mahdollista. Etätyösuositus koskee kaikkia tasapuolisesti.

Koronaepidemiasta ja etätyöstä työyhteisöille aiheutuvia tunteita ei ole pystytty käsittelemään. Osa on sopeutunut tilanteeseen hyvin ja on muokannut työn tekemisen olosuhteet itsensä näköisiksi. Omasta työhuoneesta tai sohvan nurkasta on kuitenkin pitkä matka takaisin osaksi työyhteisöä. Sopeutuminen ottaa oman aikansa eikä tapahdu kivuttomasti. Stressiä aiheutuu työmatkoista, toimiston hälystä, työn keskeytyksistä ja ylipäätään yhteen kokoontumisesta. Yhdessä olemista ja toimimista joudutaan harjoittelemaan samalla tavalla kuin jouduttiin opettelemaan etätyön käytäntöjä.

Tuula S.